FOCUL, o problemă la care montajul corect are un impact hotărâtor

Protecția la foc (reacția și rezistenţa la foc, în termenii legislaţiei din domeniul construcţiilor) este pentru utilizatorul final, care optează în favoarea tâmplăriei termoizolante, un criteriu destul de important, mai ales având în vedere evenimentele nefericite de dată îndepărtată sau recentă care au marcat sensibilitatea publică, din acest punct de vedere. Nenorocirea de la Colectiv a avut un „ţap ispăşitor” incontestabil - şi anume materialul folosit la izolarea fonică a incintei respective. Fără putinţă de tăgadă este afirmaţia că, prin expunerea la foc, materialele pe bază de spumă poliuretanică - în special cele care nu sunt tratate pentru ignifugare - emit gaze extrem de toxice, din categoria monoxidului de carbon şi acidului cianhidric (reacţia ţine de  chimia elementară şi nu poate fi contestată sau, eventual, anulată de vreo instanţă omenească).

Materialul este folosit şi în operaţiunile de montaj ale ferestrelor moderne şi, de aceea, utilizarea lui necontrolată sau abuzivă poate avea consecinţe neplăcute. Acesta este motivul, suficient, de altfel, pentru a alege un sistem de montaj certificat, care să includă toate elementele necesare unei bune încastrări a tâmplăriei în structura imobilului. Soluţiile respective au fost cercetate vreme îndelungată de cele mai prestigioase laboratoare internaţionale, fiind disponibile inclusiv pe piaţa din România, în oferta companiilor care comercializează sisteme de instalare. Desigur, folosirea lor presupune costuri suplimentare, dar riscul de neutilizare a metodei corecte de instalare nu medită asumat, mai ales că presupune inclusiv efecte necontrolabile asupra sănătăţii şi chiar vieţii.

 Profilele de tâmplărie - special concepute pentru a limita riscurile

Subiectul legat de protecţia la foc nu se opreşte aici, fiind obligatoriu de abordat inclusiv prin prisma materialului folosit la execuţia ramelor şi cercevelelor. În mod paradoxal, acest aspect nu este foarte important, având în vedere că, deşi PVC-ul face parte din grupa maselor plastice, este tratat în aşa fel încât nu întreţine arderea (datorită conţinutului masiv de clor), fiind util chiar şi pentru asigurarea unei bariere temporare împotriva focului. Trecând peste aluminiu, care prin natura sa, are o rezistenţă superioară în astfel de condiţii, acelaşi lucru se poate afirma inclusiv despre modelele din lemn stratificat (atenţie, acesta nu constituie o esenţă lemnoasă ordinară, fiind procesat şi transformat chimic astfel încât se poate afirma, fără teama de a greşi, că produsul este mai degrabă un material compozit).

În fine, cea de-a treia componentă - şi anume geamul termoizolant, graţie structurii sale poate rezista mai mult sau mai puţin la o astfel de agresiune. Sticla este un produs din cea mai înaltă clasă de reacţie la foc (A1), fiind practic 100% incombustibilă, singurele elemente vulnerabile din pachetul respectiv fiind materialele chimice folosite la sigilare şi etanşare. Focul este o provocare pe care oamenii o pot cu mare dificultate gestiona, dar este posibil ca, printr-o abordare responsabilă, riscurile generate de o astfel de calamitate să fie minimizate sau, cel puţin, ţinute sub control pentru o perioadă rezonabilă de timp în care tragediile pot fi evitate. 

Adaugă comentariu

Email*
Codul de securitate Actualizează
Agenda Constructiior
Fereastra
Agenda Investitiilor
EURO-Constructii
EURO-Fereastra