Paradigma domeniului de tâmplărie termoizolantă din România s-a schimbat deja, după cum era de aşteptat şi cum anticipam personal cu aproape un deceniu în urmă. De la sistemul „atomizat” cu o pleiadă de companii de dimensiuni mici şi foarte mici, s-a ajuns, practic, la un număr restrâns de competitori de mare calibru. Restul firmelor au declarat falimentul, s-au orientat spre o activitate manufacturieră sau, în cele mai multe cazuri, au optat pentru specializarea în operaţiuni de montaj. Această din urmă opţiune a fost cea mai raţională, dată fiind experienţa incontestabilă câştigată în producţie, ce a permis multora să presteze nişte servicii de instalare în condiţii acceptabile - dar numai atât. În contextul actual însă aproximările nu mai sunt suficiente, fiind necesară o abordare pragmatică şi profesională în ceea ce priveşte integrarea ferestrelor şi uşilor în anvelopanta clădirilor, indiferent dacă este vorba despre construcţii noi sau reabilitări ale unor imobile existente.
Trecând peste problematica termosistemului, ce necesită o analiză separată, este clar că performanţele energetice impuse inclusiv României nu vor mai putea fi atinse apelând la improvizaţii sau, plastic exprimat, la veşnica „sârmă salvatoare”. Este necesar ca de acum înainte montajul ferestrelor să se realizeze în condiţiile respectării normelor de fizică a construcţiilor, la fel cum se întâmplă oriunde în statele normale ale lumii. Cu alte cuvinte, a venit timpul ca beneficiarii să renunţe la a se mai mulţumi cu aşa-zisele „termopane albe”, cu pervaz generos care să facă loc ghivecelor cu flori şi asortate cu cordoane de spumă poliuretanică îngălbenită de soare, dar care nu deranjează că, oricum, nu se văd din interior! A alege în continuare astfel de „soluţii tehnice” este ca şi cum te-ai zgârci la bani şi ai renunţa la anvelopele de la maşină pe motiv că sunt prea scumpe. În perioada următoare, va apărea în România varianta tradusă a unui ghid profesional de montaj al tâmplăriei, dezvoltat în Germania vreme de mai multe decenii de cel mai reputat institut de testare din domeniu. Acest instrument este util inclusiv pentru investitori - indiferent dacă aceştia sunt privaţi sau instituţionali - pentru a înţelege care sunt motivele tehnice pentru care orice deviaţie de la recomandările experţilor generează efecte dezastruoase şi zădărnicesc, practic, eforturile depuse, generând doar pierderi. Deşi, la prima vedere, lucrarea respectivă se adresează inginerilor constructori, de fapt aceasta este extrem de folositoare şi celor care alocă resursele, pentru că este suficient de comprehensibilă pentru a clarifica elemente importante şi a demonstra oricui faptul că o fereastră instalată „după ureche” departe de a fi ieftină constituie, de fapt, o pierdere de 100% şi chiar mai mult, dacă se iau în considerare costurile ulterioare pentru remedierea pagubelor produse (pierderi energetice masive, disconfort sporit, predispoziţie la îmbolnăviri din cauza sporilor de mucegai etc.). Economia făcută prin renunţarea la un montaj corect nu acoperă nici măcar într-o mică măsură aceste riscuri.
PS Desigur, îndemnul anterior nu se adresează experţilor în „tunuri imobiliare”, pentru care calitatea lucrărilor constituie doar un element marginal.
Pentru achiziţia ghidului, click aici