FERONERIA - utilă pentru siguranţă, funcţionalitate şi eficienţă energetică

Greu de spus câţi dintre utilizatorii finali percep diferenţele existente între sistemele moderne de feronerie şi mânerele - cel mult acompaniate de zăvoare şi, rareori, cremone - care echipau, în trecut, tâmplăria clasică. De aceea, sunt binevenite lămuriri suplimentare, pentru a evita toate neînţelegerile cu privire la aceste elemente esenţiale pentru funcţionarea corectă a ansamblurilor. Pe piaţa de profil, mai ales în cazul aplicaţiilor rezidenţiale, cel mai utilizat sistem de deschidere este cel oscilo-batant (adică acela care permite rotirea ferestrei în jurul axei de prindere în ramă, precum şi acţionarea ei prin aplecare, de regulă în vederea aerisirii).

Aceasta impune existenţa unor elemente metalice pe aproape întregul contur al cercevelei, în zona superioară fiind instalată o componentă cu un grad ridicat de complexitate, denumit „foarfecă” în jargonul tâmplarilor. Pe lângă aspectele funcţionale, mecanismele respective asigură inclusiv o funcţie de siguranţă, care, mai nou, este completată şi îmbunătăţită prin înlocuirea micilor piese cilindrice - având rolul de angrenare a elementului mobil cu rama prin intermediul plăcuţelor de blocare (blocatori) - cu sisteme în formă de ciupercă, ce previn, practic, pătrunderea prin efracţie cu ajutorul unei pârghii folosite pentru deformarea profilului. Aceasta nu este singura modalitate de creştere a securităţii, furnizorii dezvoltând de-a lungul anilor şi alte metode subordonate scopului respectiv.

 

 

Criterii de alegere pentru a evita neplăcerile ulterioare

Un alt lucru ce trebuie avut în vedere atunci când este analizată feroneria este reprezentat de calitatea oţelului din care este executată. Nişte finisaje neglijente, formele discontinue, diversele asperităţi, urmele de oxizi metalici pot constitui tot atâtea semnale de alarmă. Clienţii finali trebuie să înţeleagă faptul că feroneria modernă trebuie: să garanteze o deschidere facilă (fără efort prea mare) a ferestrelor, concomitent cu o etanşare optimă prin asigurarea presiunii necesare asupra garniturilor montate în falţ, să nu pună în pericol siguranţa utilizatorilor (eventual, prin ruperea foarfecii de oscilare), să asigure un grad respectabil de siguranţă, să fie suficient de fiabilă pentru a fi utilizată pe întreaga perioadă de exploatare a produsului. Pare complicat, dar, în realitate nu este.

Ce trebuie reţinut şi la acest capitol este necesitatea evitării chilipirurilor şi insistenţa de a obţine sistemul potrivit. Chiar şi vizual este posibilă o evaluare destul de corectă a acestor produse. Practic, cu cât este mai mult metal în perimetrul cercevelei, având un aspect solid, fără urme de oxidare şi cu cât numărul punctelor de închidere este mai mare, cu atât produsul este de calitate mai bună. Desigur, indicat ar fi să se verifice şi zona in care este ştanţată marca producătorului, din nou brandurile consacrate din domeniu (ce pot fi identificate printr-o simplă căutare pe internet) constituind o garanţie a performanţei. 

Adaugă comentariu

Email*
Codul de securitate Actualizează
Agenda Constructiior
Fereastra
Agenda Investitiilor
EURO-Constructii
EURO-Fereastra