SISTEMELE de RANFORSARE - elemente esenţiale pentru calitatea produsului finit

Reperele de ranforsare (armăturile, în jargonul tâmplarilor) constituie elemente esenţiale în ceea ce priveşte calitatea produsului finit. Acestea sunt reprezentate de profile rectangulare sau de forme similare (ce se pot verifica pe site-urile furnizorilor) care sunt introduse în camera principală a sistemului de ramă şi cercevea, pentru a elimina variaţiile dimensionale ale acestora în urma efectului căldurii. Practic, PVC-ul, ca orice altă masă plastică, prezintă anumite deformări la căldură, care ar putea periclita integritatea ansamblului de fereastră (fisurarea în zonele de lipire de la colţuri, îndoirea, blocajul cercevelei în ramă etc.).

 Conform testelor realizate de-a lungul timpului în cadrul unor laboratoare specializate, s-a determinat că, pentru obţinerea unor rezultate optime, este necesar ca peretele armăturii să aibă circa 1,5 mm la profilele albe, respectiv 2 mm la cele colorate (care, prin natura lor, înmagazinează o cantitate mai mare de căldură).

 Atenţie! Orice exagerare în plus (de pildă, folosirea la profilele albe a unor ranforsări de 3 mm) poate avea efecte negative, materialul metalic putând genera deformarea dinspre interior.

 De asemenea, armătura are un rol definitoriu în fixarea fermă a sistemelor de feronerie, în lipsa acesteia nefiind posibilă prinderea în condiţii de siguranţă a acestor mecanisme.

 Cea mai des întâlnită problemă din acest punct de vedere este constituită de folosirea unor armături cu grosimi mai mici, de aproximativ 1,2 mm. Nefiind în mod neapărat o tragedie, totuşi prin această improvizaţie tehnică se generează o creştere a riscului de deformare. În cazul în care şi acest ultim prag este depăşit, funcţionalitatea produsului este compromisă, existând o probabilitate foarte mare de desprindere din zidărie, de blocaj al aripilor mobile, de fisurare a colţurilor - toate ca o consecinţă a deplasărilor necontrolate ale subsansamblurilor din cauza instabilităţii dimensionale.

NOTĂ: În România s-au întâlnit cazuri în care armătura lipsea cu desăvârşire sau în profile erau introduse doar din loc în loc anumite repere metalice pentru a înşela vigilenţa consumatorului. Doar un test distructiv al unei ferestre poate demonstra astfel de practici de înşelătorie. 

Adaugă comentariu

Email*
Codul de securitate Actualizează
Agenda Constructiior
Fereastra
Agenda Investitiilor
EURO-Constructii
EURO-Fereastra